El robot MiRo [bioMimetic Robot] és una plataforma autònoma programable de baix cost que permetrà oferir un robot social adequat per acompanyar-nos en el nostre dia a dia. Creat per l’empresa Consequential Robotics, la seva premissa principal és crear robots amb un alt nivell d’intel·ligència emocional, que siguin capaços de relacionar-se amb les persones i també amb altres robots MiRo, podent formar fins i tot grups com si fossin una manada.

Amb un aspecte visual molt agradable, uns moviments molt expressius i naturals, i un comportament inspirat en les habilitats dels animals (en concret dels mamífers) MiRo mostra una personalitat tan atractiva que és difícil no prestar-li atenció.

A partir dels sensors que té incorporats, analitza totes les variables i reacciona davant “entrades” imitant el comportament dels mamífers.

Les primeres unitats estan disponibles des de principis d’aquest any, de moment per a desenvolupadors. S’espera que molt aviat estiguin disponibles per al públic general i un model per a educació. El seu preu actual és de 2.200 £, uns 2.600€ i inclou el robot i el software simulador (MiRo-Sim). Podeu obtenir més informació a la botiga: http://consequentialrobotics.com/shop/

Origen

Consequential Robotics és una empresa creada el 2016 que disposa actualment de dos productes: el robot MiRo i un altre anomenat Intellitable. Intellitable és una taula intel·ligent que permet adaptar de forma autònoma la seva alçada i posició. Pot programar-se amb el mòbil i disposa de reconeixement de veu.

Crèdit: Consequential Robotics

L’equip tècnic que ha creat MiRo està liderat pel dissenyador Sebastian Conran,
i els experts en robots biomimètics: el professor Tony Prescott i el Dr. Ben Mitchinson de la Universitat de Sheffield.

Especificacions tècniques i biomètriques

Crèdit: Consequential Robotics

Moviment.

Disposa de diferents graus de llibertat de moviment (DoF): tres en el coll (elevació, inclinació i gir), dos a la cua (baixar i agitar), dos a les parpelles (obrir i tancar) i rotació de les orelles. Tots els graus de llibertat estan equipats de motors amb sensors propioceptius (sensors que mesuren variables internes del robot) com codificadors òptics per gestionar la velocitat de les rodes. També té un altaveu programat per reproduir sons semblants als que reprodueixen els mamífers.

Crèdit: Consequential Robotics

Detecció. EL MiRo disposa d’una àmplia gamma de sensors com són: càmeres 3D als ulls i micròfons a les orelles. Al nas té un sensor d’ultrasons. Al cos, el cap i darrere de les orelles té sensors capacitius per detectar si una persona el toca. Al front té un sensor d’infrarojos. També inclou sensors de llums i internament inclou un sensor de temperatura, acceleròmetre i un control de la tensió de la bateria.

Control i interfícies. L’arquitectura de control biomimètica del robot està basada en vint anys d’investigació del cervell i el comportament dels animals. Disposa de tres processadors ARM que imiten aspectes de la medul·la espinal, tronc cerebral, i la funcionalitat del cervell. Permet la comunicació via Wifi i Bluetooth.

Aplicacions

Crèdit: Consequential Robotics

Com a principals aplicacions tenim:

Robots acompanyants: el seu objectiu és ser molt més que una simple joguina, fins al punt de poder-los convertir en perfectes acompanyants en l’entorn de qualsevol persona. Seran capaços d’interaccionar a llarg termini, comunicar-se de forma parlada i física i reaccionar de manera natural davant els requeriments de les persones.

Interacció robot-humà (HMI-Human-Robot Interaction):  una de les fortaleses d’aquest robot és la seva atractiva personalitat de tipus animal, de construcció robusta, llarga durada de la bateria, en tota la gamma de sensors i actuadors. MiRo és una plataforma de desenvolupament oberta, que permet que els desenvolupadors tinguin llibertat absoluta a tots els sistemes de control de sensors i actuadors.

Teràpies assistides per robots (RAT-Robot-Assisted Therapy): presenta una capacitat d’interactuar amb les persones superior als robots existents actualment al mercat, i això pot ajudar en les teràpies assistides por robot. Aporten positivitat emocional als seus amos, permetent que evolucionin favorablement davant algunes malalties, disminuir el dolor davant malalties cròniques, reduir l’estrès, fer companyia…en definitiva col·laborar en la millora de la qualitat de vida de les persones.

Biomètrica i robòtica basada en el cervell: el robot es pot utilitzar per exemple per mirar de provar els models cerebrals de la memòria espacial de tipus animal.

Ensenyança escolar i universitària: es pot utilitzar per ensenyar els principis bàsics de la programació a través de la visió artificial, aprenentatge automàtic, control de robots, la psicologia i el disseny biomimètic.

Miro-Sim

Crèdit: Consequential Robotics

Miro-Sim és un simulador 3D del robot MiRo basat en el codi obert Gazebo (http://gazebosim.org/) que permet als desenvolupadors crear i testar algoritmes abans d’enviar-los al robot. Inclou models de la majoria dels sensors de la plataforma. Amb la compra de la plataforma MiRo es pot obtenir gratuïtament una llicència multiusuari que permet utilitzar el simulador en diversos equips alhora. Aquest simulador és molt interessant en entorns educatius per tal de provar diferents programes abans d’enviar-los al robot perquè els executi.

Conclusions

MiRo pretén accelerar la investigació sobre la propera generació d’animals robots com a robots de companyia. Vol contribuir en l’evolució del camp de la robòtica en la línia biomètrica per crear robots amb intel·ligència emocional capaços de millorar la qualitat de vida de les persones.  És una plataforma ideal per a l’àmbit social i pot ser una eina interessant en entorns educatius per aprendre a programar allà on sigui present la robòtica.

Si esteu interessats a col laborar en el seu desenvolupament, podeu contactar amb l’equip de desenvolupament de la comunitat i participar en la seva implementació, ja sigui com a desenvolupador a partir de la plataforma actual o com a desenvolupador amb sistema de control propi.

Més informació a: http://consequentialrobotics.com, http://gazebosim.org/

 

Susana Castañeda
Enginyera en Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Després de treballar durant 10 anys en empreses del sector de les Telecomunicacions va canviar al sector de la educació impartint classes a cicles formatius de grau mitjà i superior d'Informàtica i Telecomunicacions.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here