En aquesta ocasió us parlaré d’uns robots menys coneguts que el Lego Mindstorms o Wedo, però que són molt interessants en l’àmbit de la joguina tecnològica, però, sobretot, a nivell d’eina educativa: es tracta d’en Dash i en Dot, dos robots de la marca Wonder Workshop.

Començarem parlant d’en Dash. En Dash és un robot ja construït que té 2 motors, 2 rodes que es mouen amb aquests motors, una roda boja per acompanyar el moviment i un conjunt de sensors que fan d’aquest robot una bona eina educativa.

En total té 5 tipus de sensors diferents i 3 tipus d’actuadors:

Crèdit imatge: Dino, June Lin

Ultrasò (dos a davant i un darrere), so (tres en total, de tal forma que és capaç de saber d’on li ve un so), infrarojos (que li permet comunicar-se amb el robot Dot – en parlaré més endavant) un giroscopi i un acceleròmetre i pel que fa a actuadors, disposa de 3 llums que es poden programar de forma independent i un cercle de llums al voltant del sensor d’infrarojos (simulant un ull) 2 motors i un altaveu. El fet de tenir tots aquests sensors i actuadors fan que es puguin crear moltíssims reptes diferents per treballar amb ell a dins de l’aula.

D’altra banda, crec que cal destacar que aquest robot s’utilitza des de la tauleta a través d’alguna de les seves 5 apps (algunes per moure’l com si fos un cotxe teledirigit i d’altres per programar-lo de diferents formes). En aquest article em fixaré més en les apps que permeten programar-lo.

Segons el fabricant, aquest robot està pensat per a tota la primària, ja que en tenir diferents apps podem orientar els reptes més cap a reconèixer des de sons i llums fins a la programació.

En Dash va de la mà d’un altre robot, en Dot.

Crèdit imatge: Dino, June Lin

En Dot, no es pot moure, però sí que té un acceleròmetre que li permet detectar quan el tirem amunt i d’un sensor d’infrarojos que permet detectar  en Dash. També disposa de llums i de leds al voltant de la càmera d’infrarojos

Cal tenir en compte que no cal que construïm res per poder-lo utilitzar i això té les seves coses bones i dolentes. Per un costat ens permet tenir des del moment 0 un robot estable que podem programar sense problemes de física o pesos, però per altre costat tots els robots inicialment són iguals (tot i que disposa d’alguns elements que ens permeten personalitzar-lo). També cal tenir en compte que en disposar dels diferents sensors (en total en té 6 de programables) ens permet una gran quantitat de reptes diferents, sobretot diferents dels que estem acostumats a fer amb Lego Mindstorms, per exemple.
Aquest robot és una eina per als més petits, una eina enfocada a nens i nenes des de 1r fins a 3r de primària. Es poden fer jocs de “memory”, coreografies amb girs, sons i llums. També es pot introduir en grups de 8 a 12 anys on es poden fer exercicis on en Dash trobi a en Dot i recollir-lo després d’haver-lo saludat tot això envoltat de la temàtica de l’espai on representa que són 2 marcians, un d’ells perdut a La Terra, i l’altre el buscava, el trobava i el recollia per tornar-lo a casa.

Crèdit imatge: Dino, June Lin

En els 2 casos l’aplicació que  s’utilitza és Blockly, basada en Scratch, però amb algunes coses interessants: per exemple, quan li marques quants centímetres vols que es mogui o quin angle vols que giri et surt gràficament i pots marcar l’angle o els centímetres a través d’un gràfic.

A part de Blockly té 4 apps més: Wonder (que també permet programar els robots), Go (que permet controlar el robot i el cap d’aquest, així com fer sons, llums…), Path (que permet controlar el robot creant un camí i Xylo (per poder tocar un xilòfon a través d’en Dash).

A part, totes les apps tenen històries que poden seguir els nois i noies i, d’aquesta manera, podem tenir reptes ja creats i progressius.

Les possibilitats de Dash and Dot són molt grans, però estan basades més en la programació o el control dels robots que en el disseny o construcció. És recomanable que quan treballem amb aquests robots fem grups de 2 i intentem que cada un treballi amb un dels robots.

Són dos robots molt recomanables sobretot per a cicle inicial i mitjà per introduir la programació de seqüències, repeticions i condicionals a través dels sensors.

Crèdit imatge: ClauTic

El preu d’en Dash sol és d’uns 180 €, d’uns 230 € amb en Dot i d’uns 300 € el pack que inclou elements extres com el xilòfon, orelles i una pala.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here