La robòtica de servei està agafant embranzida i potser en pocs anys veurem més d’un robot ajudant a  casa. Parlem amb la Judith Viladomat, cap de comunicació a PAL ROBOTICS.

 

Com neix PAL ROBO-TICS?

Judith Viladomat


Vam començar el 2004 quan una empresa dels emirats àrabs fa una crida a universitats de tot el món i grups de recerca per crear un braç  robot que jugués als escacs amb humans.
Un enginyer italià se’n va assabentar i juntament amb tres enginyers més, dos d’ells catalans van treballar en un robot humanoide  sencer, el REEM-A, que pogués caminar i apropar-se a la taula i jugar als escacs. Ho havien de fer en un any però van trigar un any i dos mesos, tot i així van agradar.

Després d’això els van demanar fer un altre projecte sobre robots humanoides, seguir investigant i desenvolupar la tecnologia que havien creat.
D’aquí va sortir el REEM-B, que va ser creat l’any 2008, sent un veritable “boom” en el camp de la robòtica, va ser un dels robots més avançats del moment. Aquests dos robots van donar origen a l’empresa PAL ROBOTICS.

Tots els vostres robots són orientats al servei? 
Quin servei doneu amb aquests robots?

Sí, una vegada es va crear l’empresa, van reformular els objectius i no només van dedicar-se a la investigació sinó que van esdevenir una empresa i van comercialitzar els robots, deixant de ser prototips per a poder-se crear repetint un procés de fabricació.
Els REEM estan pensats per donar servei a hotels, per donar informació en fires o congressos o com a guia dinàmica per a esdeveniments.
Estan dissenyats per a donar servei en diferents contextos de la vida diària. El nostre objectiu és que els robots puguin formar part de la nostra vida i que puguin fer tasques repetitives, pesades o que requereixin força i que millorin la nostra qualitat de vida.

Què investigueu actualment?
Acabem de llançar un robot humanoide nou, el TALOS, un bípede, que és més complert i amb unes capa-citats molt més avançades, bàsicament la nostra línia d’investigació pura és sobre els sistemes humanoides bípedes.
Aquest robot és totalment elèctric, no hi ha res hidràulic i té molts més graus de llibertat. Aquest robot està dissenyat per a treballar a la indústria al costat de les persones. Les mans estan preparades per manipular eines.
També investiguem sobre robots per assistència a persones amb discapacitat, que aprenguin mitjançant la repetició de moviments.

Entrevista a la Judith Viladomat de PAL ROBOTICS 

Quin creieu que és l’objectiu final a llarg o mitjà termini de la robòtica de servei?
A PAL Robotics tenim l’objectiu de tenir robots que ajudin a casa, que s’adaptin al nostre entorn, que siguin màquines més amigable, però sense que ens prenguin el lloc de la feina o que siguin intel·lectualment millors que nosaltres.
Porten SO els vostres robots ?, són difícils de programar ?
Tenen ordinadors a dins, on el seu sistema operatiu està basat en ROS (Robotic Operative System). Aquest sistema no és fàcil per a la gent que no té coneixements tècnics, això és més per als enginyers.
L’objectiu és el de fer eines o aplicacions perquè les persones sense coneixements tècnics puguin manipular els robots amb el mòbil, per exemple.

A PAL Robotics, teniu idea de quina és la reacció de la gent enfront dels robots de servei?

La gent se sorprèn però a vegades es desil·lusionen per les capacitats del robot, les expectatives de la gent són molt altes.
Sempre pensen que els robots tenen les mateixes capacitats d’un humà.
El disseny del robot també és important. Tenim molt present la gràfica del que es coneix com “La vall inquietant”, que ens diu que si fem un robot massa semblant a un humà, podem arribar a sentir-nos incòmodes, però si la per-sona veu que és un robot, l’accepta sense més problemes.

Penseu construir un robot modular, on l’usuari pugui canviar les característiques i propietats del seu robot anant a la botiga i comprant la peça? Us ho heu plantejat per a futures
investigacions?
Sí, ens sembla molt factible, tenim diversos robots que són modulars, com per exemple el TIAGo i el TALOS i d’altres. Anem en aquesta línia i no veiem gens desgavellat que d’aquí a uns anys hi hagi una botiga de PAL on digui “Munta el teu robot”.

Ara mateix això és un problema, perquè això seria com si et volguessis construir un cotxe a casa teva. En el moment que es construeixin en cadena els costos es rebaixen. Ara mateix les peces són a mida i els muntem aquí en el nostre taller. Quan es produeixin en sèrie serà molt més barat. Perquè això passi, els robots no han de fallar gens, han de ser segurs i reaccionar de forma ràpida, certificar-los i tenir ben resolts temes d’ètica.

A la feina, només robots? O robots amb humans?
Robots i humans. Creiem que els robots sols no poden ocupar-se de tot. Ha d’haver-hi una col·laboració. El robot dóna precisió i l’ésser humà dóna creativitat.

Crèdit imatge: PAL ROBOTICS. El robot TIAGo
Pere Porcuna
Enginyer en Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Expert en robòtica per la Universitat de la Salle de Barcelona (URL). És autor del llibre “Robótica y Domótica básica con Arduino“, així com autor de diverses publicacions sobre robòtica i Arduino. Desenvolupa tasques d’assessor per a centres escolars de primària, secundària, batxillerats i formació professional que volen implantar cursos i assignatures de robòtica a les aules.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here