El gos robot CHIP

463

Durant aquest mes de desembre i aprofitant les festes de Nadal, ha aparegut el robot mascota CHIP. Un robot joguina que realitza una sèrie de funcions molt interessants.

Aquest robot el podem classificar dins dels robots mascota, ja que demostra cert nivell d’IA en el seu comportament.

Per tant, és un robot que paga la pena comentar.

El robot CHIP, és un producte de l’empresa WowWee. Aquesta ja ha llançat al mercat diversos joguets robòtics com el “Robosapiens”  o el robot “MIP” entre altres.

Aquesta vegada, a WowWee aposten pel CHIP, un robot que incorpora una sèrie de tecnologies que el fan un robot prou complet i interessant.

Robot CHIP
Robot CHIP

 

Una de les tecnologies que incorpora és el “BeaconSense”. Aquesta tecnologia proporciona informació de la situació del robot dins d’un petit espai o zona d’acció. Aquesta tecnologia resulta ser complementària amb la BLE (Bluetooth Low Energy) que li permeten connectar amb una sèrie de dispositius intel·ligents, com per exemple la pilota amb la que pot “jugar” o el rellotge que porta l’usuari per a interaccionar amb aquest.

El CHIP incorpora la tecnologia “Gesturesense”, on el robot respon a gestos de l’usuari, reaccionant de diverses formes a aquests.

Pilota intel·ligent del robot CHIP
Pilota intel·ligent del robot CHIP
El rellotge de control del robot CHIP

Per altra banda, també està dotat amb un sensors infrarojos que li aporten “visió”. Aquests sensors li permet interaccionar  amb el medi en el que es mou.

Però el CHIP també pot ser controlar remotament per l’usuari, per això es pot descarregar de forma gratuïta una app que li permet controlar el robot des d’un smartphone o un altre dispositiu adient.

Una de les característiques que li donen al CHIP un valor afegir que no disposen altres robots semblants és la incorporació de sensors capacitius de tacte, que el fan reaccionar al ser tocat per l’usuari.

També incorpora un giroscopi i un acceleròmetre, que li estar orientat en tot moment.

Una altra propietat prou interessant, tot i que ho incorporen robots més senzills és el reconeixement de veu. Aquest respon a una sèrie de comandes de veu que li dona l’usuari.

Com ja s’ha comentat anteriorment, el robot CHIP incorpora cert nivell d’intel·ligència artificial, depenent del color dels seus ulls ens comunica un estat d’ànim diferent.

El color dels ulls signifiquen un estat d’ànim diferent

Comentem quines emocions representen cada color.

El color blau és el color per defecte dels ulls del CHIP. Quan està quiet o esperant a que juguis amb ell adopta aquest color.

El color verd ens indica que el podem controlar via smartphone. També tindrà els ulls d’aquest color per indicar que té activat el reconeixement de veu i espera les teves ordres.

El color blau verdós s’activa quan el CHIP juga a buscar la seva smartball o et persegueix buscant el rellotge de control.

El color lila indica que el CHIP cerca el seu llit o smarbed per a recarregar bateries. Mentre està recarregant mantindrà aquest color als ulls.

El color groc ens indica que el CHIP està jugant amb la seva smartball i d’alguna manera s’ho està passant d’allò més bé.

El color vermell apareix als seus ulls quan l’empentem o no ens portem bé amb ell. També es posaran vermells quan està cansat  i es queda sense bateria.

Per últim, les seves potes estan dotades d’unes rodes que li permeten realitzar moviments omnidireccionals amb molta facilitat.

El seu preu pot semblar elevat, però no tant com altres robots mascota si el considerem com a tal.

El CHIP porta una pilota intel·ligent (smartball), un rellotge de control i una estació de recarrega per la bateria del robot (smartbed).

El robot CHIP amb els seus accessoris
El robot CHIP amb els seus accessoris

Per a més informació visiteu la pàgina web de WowWee.

 

 

Pere Porcuna
Enginyer en Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Expert en robòtica per la Universitat de la Salle de Barcelona (URL). És autor del llibre “Robótica y Domótica básica con Arduino“, així com autor de diverses publicacions sobre robòtica i Arduino. Desenvolupa tasques d’assessor per a centres escolars de primària, secundària, batxillerats i formació professional que volen implantar cursos i assignatures de robòtica a les aules.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here