TIAGo, el robot manipulador de PAL ROBOTICS

352

Per a què em pot ser útil la robòtica?

Amb alguns models de robots socials la vida pot tenir una millor qualitat .

En l’article d’aquest número analitzarem les característiques de TIAGo. Aquest robot produït per PAL Robotics, treu el seu nom de l’acrònim “Take it and go” i és un robot amb navegació autònoma i capacitat de percepció i manipulació, el que ho fa idoni per a tasques de col·laboració humana.

 

Com és TIAGo?

 

En la següent imatge podem veure quin aspecte té el nostre ajudant.

tiago_7

Per dins, el TIAGo porta un sistema operatiu Open Source i una arquitectura hardware  modular que permet ser programat per a tasques molt diferents, resultant ser un company molt versàtil, tant a la industria com a casa.

És capaç de desplaçar-se a una velocitat d’1 metre per segon per interiors, porta un sistema de comunicació tipus BlueTooth, una càmera i un micròfon. Pot aixecar objectes de fins a 2kg de pes

Posa un TIAGo a casa teva.

El robot TIAGo és un robot dels anomenats de col·laboració, s’ha dissenyat i creat per a que sigui un robot útil i que pugui compartir un mateix espai de treball amb les persones.

Aquest petit robot, pot ajudar molt en entorns domèstics, sobretot quan pensem en persones amb dependència, com per exemple,  avis o malalts amb mobilitat reduïda. En TIAGo pot interactuar amb les persones del seu voltant gràcies a utilitats que porta incorporades com un mòdul de reconeixement facial, un mòdul de reconeixement de veu i de gestos.

Pot moure’s amb autonomia dins a casa reconeixent i manipulant objectes quotidians fent servir la seva mà de 5 dits, especialment dissenyada per a la manipulació d’objectes.                La navegació està basada en un làser i un sistema de sonar.

La seva autonomia és sorprenent si la comparem amb altres robots del mateix tipus, el TIAGo té una autonomia d’entre 4 i 6 hores amb una sola bateria. Si li afegim una altra, la autonomia passa a ser de 6 a 10 hores.

El TIAGo, per a realitzar les tasques desitjades ha de ser programat específicament en cada ocasió, tot i així, les avantatges i la seva utilitat es enorme per a persones que els hi és impossible de realitzar aquestes feines.

Per altra banda, el TIAGo també pot treballar com tele assistent. Aquest tipus de robots són dels anomenats robots tele-operats, és a dir, poden ser controlats a distància.

Aquest mode de funcionament obre un ventall de possibilitat per a les persones amb mobilitat reduïda, ja que pot ser el cuidador el que controla al TIAGo des de l’hospital per a que realitzi treballs d’assistència, incrementant la eficiència en la realització de certes feines.

Una de les coses sorprenents del TIAGo és que pot aprendre nous moviments mitjançant una aplicació creada per PAL Robotics  i anomenada “aprenentatge per demostració”, on la persona, agafant el braç del robot, reprodueix el moviment que ha d’aprendre, seguidament el robot memoritza la seqüència de moviments per després repetir-les a l’hora de fer la feina establerta.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here